/


Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

ΑΝ ΕΤΟΙΜΑΖΕΣΤΕ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ....





Καλοκαίρι δεν σημαίνει μόνο μπάνια στη θάλασσα.!!!!



Οι διακοπές του καλοκαιριού έχουν σαν βασικό στόχο την ξεκούραση και την ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ και των γονιών αλλά και των παιδιών . Στο διάστημα αυτό καθένας μας θέλει να περάσει όμορφα και ξέγνοιαστα, μακριά από το άγχος και την πίεση του χειμερινού προγράμματος.

Για τα παιδιά ειδικά όμως αυτή η περίοδος τους δίνει την δυνατότητα να ασχοληθούν - και είναι απαραίτητο για την εξέλιξή τους - με ξέγνοιαστες και ευχάριστες δραστηριότητες, να μείνουν περισσότερες ώρες με την οικογένειά τους χωρίς πίεση και να ωριμάσουν σωματικά και συναισ¬θηματικά, έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα της επιστροφής τους στο σχολείο να έχουν περισσότερα εφόδια για να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες σχολικές απαιτήσεις.




 
Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μια περίοδος στη ζωή του παιδιού που μπορεί να την εκμεταλλευτεί για να περάσει όμορφα αλλά και να ωφεληθεί από αυτή. Τα οφέλη μπορεί να έρθουν μέσα από από τις πιο ευχάριστες δραστηριότητες για το παιδί αλλά και εμάς τους γονείς….







 
Τι άλλο μπορεί να κάνει ένα παιδί το καλοκαίρι,( εκτός από μπάνια);


• Όπου κι αν κάνετε διακοπές στην Ελλάδα , σίγουρα κοντά σας θα βρίσκεται κάποιος χώρος πολιτιστικού ή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Κάντε μια επίσκεψη , ανακαλύψτε μαζί με τα παιδιά σας το χώρο , μάθετε την ιστορία του και συζητήστε ότι σας κάνει εντύπωση…





• Μάθετε τα τοπικά προιόντα , δοκιμάστε τοπικές συνταγές και κουβεντιάστε με τα παιδιά σας αν τους άρεσε ή όχι , που αλλού μπορεί να βγαίνουν αυτά τα είδη και γιατί .







• Εκτός από την θάλασσα κάθε μέρος έχει και άλλες αμέτρητες ομορφιές… Δείξτε τους τα παλιά παραδοσιακά σπίτια , ή τα ξωκλήσια , τους πύργους , τα αμπέλια , τις βρύσες , τους μόλους , τους φάρους , πείτε τους την ιστορία τους κι αν δεν την ξέρετε ακριβώς, σκαρφιστείτε μιά ,,,, κανένα παιδί δεν θα ζητήσει «επιστημονική τεκμηρίωση» (χχιχιιχι) για τα λεγόμενά σας .



• Παίξτε μαζί τους . παίξτε πολύ…. Επιτραπέζια , μπάλα , ρακέτες , κάτασκευές στην άμμο , μαζέψτε βότσαλα και ζωγραφίστε τα , μαζεψτε κοχύλια και κάντε χειροτεχνίες , διαβάστε μαζί το μεσημέρι στην σκιά ένα βιβλίο ….








• ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ To παρακάτω παιχνίδι ενδυναμώνει την οπτική μνήμη, είναι εύκολο και σύντομο! Αρχικά πείτε στο παιδί σας να σας κοιτάξει καλά. Έπειτα ζητήστε του να κλείσει τα μάτια του. Καθώς θα έχει κλειστά τα μάτια του κάνετε μια ερώτηση όπως: «Τι χρώμα μπλούζα φοράω?». Αν δεν θυμάται να απαντήσει τότε δώστε του την ευκαιρία να σας παρατηρήσει λίγο ακόμη και μετά να ξανακλέισει τα μάτια του. Κάντε μια άλλη ερώτηση όπως: «Σε τι στάση είχα τα χέρια μου?».Θυμάται να σας πει; Θυμάται γενικά την εικόνα σας; Την ίδια διαδικασία μπορείτε να ακολουθήσετε με αντικείμενα, εικόνες σε περιοδικά, σήματα στο δρόμο, και κάνοντας ζωγραφιές στην άμμο ή παίζοντας με χρωματιστά πετραδάκια στην παραλία. (Τα παιδιά που θυμούνται εικόνες μπορούν να μάθουν γρηγο¬ρότερα να δια¬βά¬ζουν λέξεις και να της ανα¬κά-λουν ευκολό¬τερα στη μνήμη τους. Το παιδί σας θυμάται ο,τι βλέπει; ) Αλήθεια, εσείς είστε καλοί σε αυτό το παιχνίδι; Θα ήταν δίκαιο και διασκεδαστικό να μάθει το παιδί σας τι ψάρια πιάνει η μαμά ή ο μπαμπάς!!




Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΛΙΓΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟΣ !!!!!





Δεν υπάρχουν σχόλια: