/


Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΔΑΣΟΣ 2008-2009

 1ο Νηπιαγωγείο Μελισσίων


Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

« Μαθαίνω για τα δάση»

Σχολ. Χρονιά 2008-2009

2ο Ολοήμερο τμήμα- περιβαλλοντική ομάδα 16 παιδιών

Νηπιαγωγός: Μιχαλοπούλου Σταυρούλα

Υπεύθυνες περιβαλλοντικής εκπ/σης Β΄ Αθήνας:

Σοφία Καινούργιου

Μαριάννα Χατζημιχαήλ

η ομάδα μας...


Τη φετινή χρονιά επιλέξαμε με την ομάδα του νηπιαγωγείου μας να ασχοληθούμε με το περιβαλλοντικό θέμα « Θάλασσα». Επειδή, όμως είμαστε στο δίκτυο Οικολογικά σχολεία και Μαθαίνω για τα Δάση, παράλληλα πραγματοποιήσαμε ορισμένες δραστηριότητες που εκκρεμούσαν από την περσινή χρονιά και συμμετείχαμε σε δράσεις για ένα καθαρό περιβάλλον και μια όμορφη πόλη.

Συγκεκριμένα στην αρχή της σχολικής χρονιάς αναφερθήκαμε στη δημιουργία πράσινου περιβάλλοντος και φυτέψαμε βολβούς και λουλούδια, για να στολίσουμε την αυλή του σχολείου μας και είχαμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε την εξέλιξή τους, ανάλογα με τις εποχές.
επι το έργον....Στη συνέχεια του φθινοπώρου σ’ ένα παρτέρι του κήπου φυτέψαμε αρωματικά φυτά όπως: ρίγανη, δυόσμο, μαϊντανό, θυμάρι, θρούμπη, δεντρολίβανο, μέντα, βασιλικό, απήγανο, φασκόμηλο, μάραθο, άνηθο κλπ.

Παράλληλα με το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Υγιεινή διατροφή» φυτέψαμεστον κήπο μας μαρούλια και κρεμμύδια,

ενώ είχαμε την ευκαιρία να δούμε τη δημιουργία πατατών από το κομπόστ , που φτιάχναμε όλη τη χρονιά


Η μεγαλύτερη χαρά των παιδιών ήταν, όταν σκάβοντας στον κάδο του κομπόστ, για να πάρουμε το λίπασμα, είδαν τους γαιοσκώληκες να έχουν γίνει τεράστιοι, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και κατανόησαν, ότι το μικρό αυτό ζωύφιο, ευθύνεται για την μετατροπή των οργανικών υπολειμμάτων σε τροφή για τα φυτά και τα δέντρα.

.
ΤΟ ΑΓΑΠΟΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ ΜΑΣ !!! ΜΙΑ ΜΟΥΡΙΑ ...

Αλλά το μεγάλο μας καμάρι είναι το αγαπόδεντρο που υιοθετήσαμε πριν 2 χρόνια και με την φροντίδα και την προστασία μας εξελίχτηκε σε μια ωραιότατη μουριά. Τα παιδιά έχουν μόνιμα κρεμασμένη στον κορμό του μια κατακόκκινη καρδιά με το όνομα «Αγαπόδεντρο» και μια ταμπελίτσα με τις λέξεις: «Προστατέψτε το Αγαπόδεντρο».

Την άνοιξη συμμετείχαμε σα σχολείο στη δενδροφύτευση που πραγματοποίησε ο Δήμος Μελισσίων σε συνεργασία με το Δήμο Πεντέλης στο βουνό της Πεντέλης. Τα παιδιά καταχάρηκαν τη δραστηριότητα και υποσχέθηκαν ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα θα πηγαίνουν με τους γονείς τους να παρακολουθούν την εξέλιξη των δέντρων που φύτεψαν και ότι μετά από πολλά χρόνια θα δείχνουν στα δικά τους παιδιά « τα δέντρα τους».


ετοιμαζόμαστε για δράση....

Προς το τέλος της σχολικής χρονιάς, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση πραγματοποιήσαμε καθαρισμό του Πευκοδάσους, που βρίσκεται κοντά στο σχολείο μας.
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΥΚΟΔΑΣΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ
Ο Δήμος μας προμήθευσε γάντια, σακούλες απορριμμάτων και τσάντες ανακύκλωσης. Μόλις τελειώσαμε τον καθαρισμό, κάναμε καταγραφή και διαχωρισμό των απορριμμάτων σε ανακυκλώσιμα και μη.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

Στη συνέχεια τα παιδιά κρατώντας αφίσες και ταμπέλες με διάφορα περιβαλλοντικά μηνύματα μοίρασαν στους περαστικούς φυλλάδια της ΕΕΠΦ με τους 10 κανόνες οικολογικής συμπεριφοράς, αποκομίζοντας επιβραβευτικά σχόλια απ’ όλους.

Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Μεσόγειο SOS και την παιδική HELMEPA.
ο κώδικας του ΔΑΣΟΥΣ...

Θεωρώ ότι με τις δράσεις αυτές επιτεύχθηκαν οι προκαθορισμένοι στόχοι και το άνοιγμα του σχολείου στην τοπική κοινωνία. Τα παιδιά υιοθέτησαν στάσεις και αξίες θετικές ως προς την προστασία του δάσους και του περιβάλλοντος γενικότερα και απέκτησαν κριτική σκέψη και επικοινωνία, μέσα από την ομαδική εργασία και την ανταλλαγή απόψεων.


Ο τελευταίος στόχος μας για την επόμενη χρονιά είναι να αφαιρέσουμε μέρος του μπετόν από την αυλή του νηπιαγωγείου μας και να φυτέψουμε και άλλα δέντρα και φυτά. Γιατί, ένα Οικολογικό Σχολείο πρέπει όχι μόνο να είναι, αλλά και να φαίνεται!!!

με την κα Σταυρούλα ...