/


Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

    «Μόνο ό,τι  δέχτηκες με την ψυχή σου , αυτό μόνο μαθαίνεις
 και αυτό ενσωματώνεις στη ζωή σου και στο χαρακτήρα σου .»

Dewey
 

 ......Όταν μπήκα για πρώτη φορά στην τάξη του νηπιαγωγείου διάβασα μια ταμπέλα που έγραφε: « Ξεχνάω ό,τι διαβάζω, θυμάμαι ό,τι βλέπω, μαθαίνω ό,τι κάνω» και αναρωτήθηκα για τη σημασία της. Ύστερα από 2 χρόνια όμως παραμονής του παιδιου μου  στο νηπιαγωγείο κατάλαβα ότι μόνο βιωματικά αποκτούνται οι γνώσεις. Οι νηπιαγωγοί του 1ου  με συνέπεια εξακολουθούν να κάνουν το ίδιο κάθε χρόνο γιατί έχουν δεί  τα εκπληκτικά αποτελέσματα αυτής της επιλογής στην εξέλιξη των παιδιών.

Αυτές οι προσπάθειες να φέρουν σ' επαφή τα παιδιά με την βιωμένη γνώση άρχισαν νώρις - νωρίς και φέτος .....




 
 


 

Τη Δευτέρα 10 του Οκτώβρη το σχολείο μύρισε φρεσκοζυμωμένο ψωμί. Η κα Σταυρούλα κάλεσε τον κύριο Χάρη Νικολέτο, φούρναρη στο επάγγελμα, και έδειξε στα παιδιά την τεχνική του ζυμώματος και της παρασκευής ψωμιού. Τα παιδιά έμαθαν πώς το αλεύρι φτάνει στο σπίτι μας (από τη σπορά μέχρι και το άλεσμα), πόσα είδη ψωμιού έχουμε, ποια η διατροφική του αξία, τι άλλα παρασκευάσματα φτιάνουμε με το αλεύρι και ο κύριος Χάρης τους υποσχέθηκε πως την Πέμπτη θα ξανάρθει στο σχολειό τους για να ζυμώσουν κριτσίνια και παξιμάδια.


...δεν υπάρχει πιό νόστιμο ψωμάκι απ 'αυτό που έφτιαξαν με τα χεράκια τους...




























Την Τρίτη 11 του Οκτώβρη ήρθε στο νηπιαγωγείο η κυρία Αντωνία Δέγγλερη, γιαγιά του Μιχάλη, και μαζί με τα παιδιά ζύμωσε μουστοκούλουρα και έφτιαξε παραδοσιακή μουσταλευριά. Τα νήπια έμαθαν πώς γράφουμε μια συνταγή, τι είναι τα υλικά που χρησιμοποιούμε( τα είδαν, τα μύρισαν, τα δοκίμασαν),έμαθαν πώς τα μετράμε, έμαθαν να πλάθουν και να υπολογίζουν το χρόνο για το ψήσιμο. Στο τέλος γεύτηκαν τα τραγανά κουλουράκια και την πεντανόστιμη μουσταλευριά.







Την Τετάρτη 12 του Οκτώβρη η κυρία Στελίνα Κουζουλάκη , εκπρόσωπος του δικτύου Μεσόγειος SOS παρουσίασε στα παιδιά και των δύο ολοήμερων τμημάτων εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «το νερό». Τα νήπια είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στον προτζέκτορα εικόνες που αφορούσαν τον κύκλο του νερού, τη χρησιμότητά του στους ανθρώπους και σε όλα τα πλάσματα της γης, τη σπουδαιότητά του σαν πηγή ζωής και την ανάγκη για οικονομία του. Τα νήπια για άλλη μια φορά απέδειξαν τις γνώσεις τους πάνω στα θέματα οικολογίας και έδωσαν υπόσχεση, ότι θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, για τη σωτηρία του πλανήτη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: