/


Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010

ΔΡΑΣΗ "ΑΛΛΟΙ ΠΕΤΟΥΝ , ΑΛΛΟΙ ΠΕΙΝΟΥΝ"


η αφίσα του προγράμματος


Στο πλαίσιο του Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Φύση Χωρίς Σκουπίδια» της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ),

το σχολείο μας εκπόνησε το πρόγραμμα με τίτλο

«Άλλοι πετούν, άλλοι πεινούν»ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Όπως γνωρίζετε, η υπερκατανάλωση χαρακτηρίζει τη ζωή πολλών ανθρώπων οι οποίοι σπαταλούν τους μη ανανεώσιμους πόρους, ρυπαίνουν το περιβάλλον, προκαλούν περιβαλλοντική υποβάθμιση, διευρύνουν το χάσμα ανάμεσα στους φτωχούς και τους πλούσιους.

Περίπου 15% των ανθρώπων των ανεπτυγμένων χωρών υποφέρει από υπερσιτισμό.

Την ίδια ώρα ο μισός πληθυσμός της Γης ζει με λιγότερα από δυο δολάρια την ημέρα. Από αυτούς τους πολύ φτωχούς ανθρώπους, εκατομμύρια πεθαίνουν από υποσιτισμό και ασθένειες. Οι μισοί από αυτούς είναι παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών.

Περιορισμός της σπατάλης δε σημαίνει τσιγκουνιά. Δεν υποδηλώνει πτώση του βιοτικού επιπέδου. Αειφόρος κατανάλωση είναι η υπεύθυνη χρήση αγαθών και υπηρεσιών που ανταποκρίνονται στις ανθρώπινες ανάγκες, σεβόμενη παράλληλα το περιβάλλον και την κοινωνία.

Σκοπός της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση μαθητών, μαθητριών, ομάδων νέων, αλλά και ενηλίκων, σε σχέση με τη σπατάλη των υλικών, τα προβλήματα που συνδέονται με την κακή διαχείριση των πόρων, τα διαφορετικά μοντέλα κατανάλωσης και απόρριψης υλικών στις διάφορες περιοχές του κόσμου. Επιδιώκεται όχι απλά η απόκτηση γνώσεων, αλλά η αλλαγή συμπεριφοράς μέσα από απλές καθημερινές πρακτικές, φιλικές προς το περιβάλλον. Επιπλέον, μέσα από την υλοποίηση της περιβαλλοντικής δράσης, οι μαθητές και οι μαθήτριες θα αναπτύξουν ομαδικότητα, συνεργασία, θετική στάση απέναντι στα προβλήματα της καθημερινής ζωής. Παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία να ευαισθητοποιήσουν την οικογένειά τους και την τοπική κοινωνία σε σχέση με τον περιορισμό της σπατάλης των υλικών.
Οι μαθητές/τριες ενημερώνονται σχετικά με τη διαχείριση των πόρων, την υπερκατανάλωση, τα διαφορετικά μοντέλα χρησιμοποίησης και απόρριψης των υλικών και τα σχετιζόμενα περιβαλλοντικά προβλήματα.Στη συνέχεια μαθητές/τριες των ελληνικών σχολείων ερευνούν τον τρόπο διαβίωσης μαθητών/τριών σε περιοχές φτωχών και σε περιοχές αναπτυσσόμενων χωρών. Εκτιμούν τα αγαθά που απολαμβάνουν στη χώρα μας ταυτόχρονα όμως κατανοούν ότι δεν πρέπει να σπαταλούν αλόγιστα τα υλικά της Γης. Συζητούν τις συνθήκες διαβίωσης σε ένα αξιοπρεπές περιβάλλον, με σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες, στους φυσικούς πόρους και στο περιβάλλον. Αναζητούν τρόπους ενίσχυσης μαθητών που διαβιούν σε συνθήκες που δεν τους επιτρέπουν ανάλογη απόλαυση αγαθών.. Τον Απρίλιο του 2010 έγινε η πρώτη σύνδεση ελληνικών σχολείων με σχολεία της Ναμίμπια.


Συνδέθηκαν τα σχολεία:Α) 12ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου Κρήτης,31ο Νηπιαγωγείο Αθηνών,Ιδ.Δημοτικό Σχολείο "Θεμιστοκλής",Δημοτικό Σχολείο Άργους Καλύμνου,Δημοτικό Σχολεία Βλάχάτων Κεφαλληνίας,Δημοτικό Σχολείο Χέρσου Κιλκίς με το DRC Primary School, το γνωστό μας "πορτοκαλί container".Β) 1ο Νηπιαγωγείο Μελισσίων, 14ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Θεσσ/νικης,Δημοτικό Σχολείο Αδάμαντα Μήλου,Δημοτικό Σχολείο Δροσιάς,2ο Γυμνάσιο Ορεστιάδας,6ο Γυμνάσιο Καβάλας,Γυμνάσιο Παραλίας Τυρού Αρκαδίας,Γυμνάσιο Σχολής Μωραϊτη με το Zola's Childcare.


ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ......


Όλα τα σχολεία που πήραν μέρος στο πρόγραμμα , εκτός των άλλων  , με διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες τους , συγκέντρωσαν χρήματα για την ανέγερση ενός  ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ   σε αντικατάσταση ενός "παραγκο-σχολείου" που λειτουργούσε στην ΝΑΜΙΒΙΑ και στέγαζε ένα ολοήμερο σχολείο για παιδάκια αντίστοιχου δικού μας Δημοτικού. Εκτός απο το κτίριο τα Ελληνόπουλα ανέλαβαν να στείλουν και την γραφική ύλη τους (μπογιές , μολύβια , μπλόκ , παζλ κα.).

Η φωτογραφία δείχνει το αντίστοιχο ολοήμερο (daycare) σχολείο στην NAMIBIA, με το οποίο συνδεθήκαμε μεσω της δράσης. 

Απο την εναρξη των εργασιών για ανέγερση ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ με την συμβολή των σχολείων του δικτυου της χωρας μαςΟι εργασίες προχωράνε και ενα νέο σχολείο κοντέυει να γινει πραγματικότητα...
Τα χαμόγελα αυτών των παιδιών μας έδειξαν οτι η προσπάθεια μας είχε αποτέλεσμα


Ευτυχισμένα παιδιά σε μια ολοκαίνουργια τάξη στο καινούργιο τους σχολείο....


Όταν οι εργασίες τελείωσαν , αντιπροσωπεία από δασκάλους και παιδιά , ταξίδεψαν ως εδώ για να γνωρίσουν και να ευχαριστήσουν τους Ελληνες φίλους τους και τους εκπαιδευτικούς που τους έκαναν ένα τοσο σπουδαίο δώρο...

Ενα Κυριακάτικο πρωινό τον Μάιο του 2010 , στο  ιδιωτικό εκπαιδευτήριο "Θεμιστοκλής" ,(μέλους του δικτύου) βρεθήκαμε όλοι μαζί ,έγινε η βράβευση σχολείων  που έδρασαν με πρωτότυπο και αποτελεσματικό τρόπο , γνωριστήκαμε , μάθαμε  παραδοσιακά παιχνίδια της χώρας μας στους Αφρικανούς φίλους μας (σβούρες , πεντόβολα , γαζές κα) και είδαμε τελικά οτι μας ενώνουν περισσότερα απ' οτι μας χωρίζουν και οτι οι βασικές μας ανάγκες είναι οι ίδιες και οτι για να καλυφθούν δεν χρειάζονται εκατομύρια....
Μαθητής απο τη ΝΑΜΙΒΙΑ που ήρθε στην ΕΛΛΑΔΑ να ευχαριστήσει τους Ελληνες φίλους του για την βοήθεια , με τον Γιάννη και την κα ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ από το νηπιαγωγείο μας.

Οι φίλοι απο τις δύο Ηπείρους...
(μη σας μπερδέυει το μέγεθος , πρόκειται για την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα χιχιχι)

Η κα Σταυρούλα που γράφει στο πανό που θα ταξιδέψει μαζι με τα παιδιά πίσω στην ΑΦΡΙΚΗ

Απο την τελετή "σύνδεσης" των σχολείων

Η φωτογραφία που εστειλαν τα παιδιά του σχολείου που χτίσαμε για να μας εκφράσουν τις ευχαριστίες τους...Δεν υπάρχουν σχόλια: