/


Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011

Α' ΤΕΣΤ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ

Αν έχετε ακούσει για το Α τεστ Σχολικής Ετοιμότητας που γίνεται το Μάρτιο σε παιδιά που φοιτούν στο νήπιο και θα πάνε στην α' δημοτικού τον Σεπτέμβρη και θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε το παρακάτω άρθρο. Μέσω του τεστ διαπιστώνονται τυχόν δυσκολίες που μπορεί να έχει κάποιο παιδί ώστε να αντιμετωπιστούν πριν την έναρξή του στο σχολείο. Έχει δημιουργηθεί από την κ. Λωρέττα Θωμαϊδου αναπτυξιακή παιδίατρο του Παίδων στην Αθήνα και τον από τον κ. Στέλιο Μαντούδη, αναπτυξιακό εργοθεραπευτή.

Τι είναι το Α τέστΤο Α’ Τεστ είναι ένα απλό, εύχρηστο και σύντομο προληπτικό τεστ πουαπευθύνεται σε φυσιολογικά παιδιά και απαντά αντικειμενικά στοερώτημα: είναι έτοιμα να φοιτήσουν στην Α’ Δημοτικού;
Τι αξιολογείΤο Α’ ΤΕΣΤ δημιουργήθηκε για να ελέγχει τη Σχολική Ετοιμότητα, δηλαδή τις πρακτικές και λεκτικές ικανότητες του παιδιού που είναι αναγκαίες για την επιτυχή φοίτηση του στο σχολείο, όπως είναι οι ικανότητες ανάγνωσης, γραφής, κρίσεως, πρώιμης αφαιρετικής – μαθηματικής σκέψης και γενικών γνώσεων.Επιπλέον ελέγχει και 2 ακόμη παράγοντες την Υπερκινητικότητα / Συγκέντρωση Προσοχής και τη Συναισθηματική ωριμότητα του παιδιού δηλαδή, την ικανότητά του να συνεργάζεται και να προβάλει τις δυνατότητές του.


Από ποιους δημιουργήθηκεΔημιουργήθηκε από τον κ. Στέλιο Μαντούδη, αναπτυξιακό εργοθεραπευτή και την κ. Λωρέττα Θωμαΐδου, επίκουρης καθηγήτριας Αναπτυξιακής Παιδιατρικής. Σταθμίστηκε εξολοκλήρου σε Ελληνικό πληθυσμό, σε 2000 φυσιολογικά παιδιά της χώρας και βραβεύτηκε από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία το 2008


Τι δεν είναιΤο εν λόγω τεστ δε μετράει το IQ, ούτε την ευφυΐα και δεν καταλήγει σε κάποια διάγνωση.

Πόσο αντικειμενικό είναιΗ βαθμολόγησή του γίνεται αυτόματα και αποκλειστικά και μόνο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται σε σημαντικό βαθμό το υποκειμενικό στοιχείο του εξεταστή. Οι απαντήσεις δίνονται άμεσα στους γονείς με τα αποτελέσματα.


Από ποιους γίνεται


Η δοκιμασία χορηγείται αποκλειστικά και μόνο από τους Εξουσιοδοτημένους Συνεργάτες του Α’ ΤΕΣΤ οι οποίοι έχουν ειδικά εκπαιδευτεί στον τρόπο χορήγησής του με το ανάλογο σεμινάριο. Αυτό είναι ένας επιπλέον παράγοντας που συμβάλλει στην αντικειμενική αξιολόγηση του παιδιού.
Και μετά;


Αν το παιδί περάσει το Α' ΤΕΣΤ , αυτό σημαίνει ότι διαθέτει τις προϋποθέσεις εκείνες που είναι αναγκαίες για να φοιτήσει στο σχολείο. Αν όχι, τότε θα πρέπει να ακολουθήσει λεπτομερής Αναπτυξιακός Έλεγχος, που θα δώσει φως στα πιθανά προβλήματα του παιδιού και θα διευκρινίσει τις δυσκολίες του. Σε περίπτωση που το παιδί παρουσιάζει ήπιες δυσκολίες σε κάποιους τομείς (οριακές ικανότητες), τότε ο Εξουσιοδοτημένος Συνεργάτης του Α’ ΤΕΣΤ δίνει τις κατάλληλες οδηγίες στους γονείς για την έγκαιρη αποκατάστασή τους πριν το παιδί αρχίσει το σχολείο. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία και η δυνατότητα σε παιδιά που εμφανίζουν μικρές «ανωριμότητες» να τις διορθώσουν έγκαιρα πριν αυτές εξελιχθούν αργότερα στις μεγαλύτερες τάξεις σε Μαθησιακές Δυσκολίες.
Τι μπορούμε να προλάβουμεΜε το Α΄ ΤΕΣΤ μπορούμε να προλάβουμε μαθησιακές και γλωσσικές δυσκολίες, οι οποίες είναι δυνατό να οφείλονται σε αδιάγνωστες δυσκολίες στη σύνθετη σκέψη, την κρίση, την ομιλία,, τους λεπτούς χειρισμούς, τη συμπεριφορά, την υπερκινητικότητα και την διάσπαση προσοχής.Ευχαριστούμε την κυρία Λάουρα Πατρώνη, λογοθεραπεύτρια, για τις παραπάνω πληροφορίες σχετικά με το A' ΤΕΣΤ. Για ακόμη περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο: 212 100 88 22

www.parents.gr/.../showthread.php?...

Δεν υπάρχουν σχόλια: