/


Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ




Εν όψη τού   Πάσχα,
 τα νήπια και τα προνήπια μας , μέσα από συζητήσεις και δραστηριότητες ήρθαν σε επαφή και έμαθαν τα ήθη και τα έθιμα τού λαού μας που σχετίζονται με τη μεγάλη  αυτή γιορτή της Χριστιανοσύνης .






Η κα Μαρία και η κα Άννα έδειξαν στα παιδιά  πώς να κατασκευάζουν  χειροποίητες λαμπάδες  και δια κόσμησαν  τα πασχαλινά  αυγά τους .


στο δρόμο για την εκκλησία συναντήθηκαν τα δυο τμήματα .

Η μαμά της Ευτυχίας , Ελένη,  έφτιαξε τα παραδοσιακά Λαζαράκια  με τα παιδιά και  κανόνισε να επισκεφτούν την εκκλησία της ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ την Παρασκευή για εκκλησιασμό και κοινωνία .







Η κα. Έφη............αφού τους διάβασε κείμενο που αναφέρει τι γιορτάζουμε κάθε μέρα της Μεγάλης  Εβδομάδας ,   έφτιαξαν παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια , χειροτέχνησαν καλαθάκια για να τα βάλουν μέσα και έφτιαξαν ευχετήριες κάρτες  για τους γονείς .



 Η γιαγιά της Σεμοίρας   έμαθε στα παιδιά έναν παραδοσιακό αλλά και φυσικό τρόπο βαφής των αυγών (ΠΕΡΔΊΚΕΣ)
που έκαναν στα μέρη της τα χρόνια που δεν υπήρχαν οι βαφές που υπάρχουν σήμερα .








Η γιαγιά Μάρω , ήρθε στο σχολείο και μίλησε στα παιδιά για παραδοσιακές δραστηριότητες που έκαναν το ΠΑΣΧΑ στο χωριό της , στη Μάνη . Έφτιαξαν τις λαμπροκουλούρες μαζί και τις στόλισαν με τα κόκκινα αυγά που είχαν βάψει.












οι λαμπροκουλούρες πρίν πάνε στο φούρνο .....



και μόλις επιστρέψανε ψημένες....














τα λαζαράκια όσο ηταν ακόμα αλευρι...
Η κα Σταυρούλα ,όπως κάθε χρόνο , ετοίμασε με τα παιδιά τα λαζαράκια και καλάθια στολισμένα με λουλούδια της εποχής και πήγαν σε καταστήματα του Δήμου μας και είπαν τα κάλαντα του Λαζάρου .


και ετοιμα ψημένα ....





















Δεν υπάρχουν σχόλια: