/


Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ "ΠΕΛΙΤΙ"


"Από χέρι σε χέρι και από γενιά σε γενιά για να μην χάσουμε αύριο αυτά που έχουμε σήμερα"


Πελίτ στα ποντιακά σημαίνει βελανιδιά.
Η επωνυμία "Πελίτι" είναι εμπνευσμένη από μια μεγάλη βελανιδιά που βρίσκεται στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου νομού Δράμας.
Το Πελίτι ξεκίνησε από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη ως προσωπική του ανάγκη το 1995.
Σήμερα αγκαλιάζει πολλούς και μάλιστα διαφορετικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο.
Το σήμα του "Πελίτι" είναι ένα δέντρο μια βελανιδιά. Πιασμένοι χέρι, χέρι χορεύουν σε κύκλο άντρες και γυναίκείναι εμπνευσμένο από έναν Ινδιάνικο μύθο.
Οι βασικοί στόχοι του "Πελίτι" είναι:

η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών,

η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος,

η δημιουργία μιας εναλλακτικής κοινότητας με κύριο άξονα τη διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών.
Το "Πελίτι" σήμερα είναι η σημαντικότερη οργάνωση στην Ελλάδα, στο θέμα της συλλογής, διάδοσης και διάσωσης των ντόπιων ποικιλιών. Επίσης ασχολείται και με την καταγραφή των αυτόχθονων αγροτικών ζώων.
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στο  http://www.peliti.gr/





ΤΟ ΠΕΛΙΤΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ....



Την Πέμπτη 10 του Φλεβάρη   στο νηπιαγωγείο μας η Πηνελόπη Μητσακάκη και ο Νίκος Σουλιώτης, μας  παρουσιάσαν μια παράσταση κουκλοθέατρου, στα πλαίσια του περιβαλλοντικού μας προγράμματος « η αυλή του σχολείου μας».

Η παράσταση κουκλοθέατρου «Ο Λεπτοκαράκης και η μικρή νεράιδα» παρουσιάζει τις περιπέτειες ενός φουντουκιού που ακολουθεί το όνειρό του να γίνει δέντρο και τελικά … καταφέρνει να βλαστήσει!

Βασίζεται στην ιστορία «Ο Λεπτοκαράκης και η μικρή νεράιδα» που έγραψε η Σοφία Γίδα - μέλος της Εναλλακτικής Κοινότητας ‘Πελίτι’ που ένας από τους στόχους της είναι η Συλλογή, Διατήρηση και Διάδοση των ντόπιων ποικιλιών σπόρων - και εικονογράφησαν μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Παρανεστίου Δράμας.

Ο βασικός στόχος που επιτυγχάνεται στη διάρκεια του έργου, είναι το ότι τα παιδιά συνειδητοποιούν ένα πολύ σημαντικό κύκλο ζωής στη φύση:

ο καρπός βλασταίνει, γίνεται δέντρο και δίνει νέους καρπούς. Το αίσθημα του θαυμασμού που καλλιεργείται μέσα τους και η αναγνώριση της αξίας της καθεμιάς μονάδας σ ’αυτόν τον κύκλο είναι μεγάλης σημασίας.
Η παράσταση συνοδευόταν από ζωντανή μουσική και βασίστηκε στη συνεχή επικοινωνία με τα παιδιά. Στο τέλος της παράστασης τα παιδιά μπόρεσαν και αυτά να έρθουν σε επαφή με τα μουσικά όργανα.

Επίσης τραγουδήσαμε όλοι μαζί για τη Γη με την συνοδεία κιθάρας και κρουστών.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, το καθαρά βιωματικό, μοιράστηκαν στα παιδιά σπόροι (κατάλληλοι για φύτευση την συγκεκριμένη εποχή) που μας έχει προμηθεύσει το ‘Πελίτι’ και καθοδηγήθηκαν να τους φυτέψουν σε ζαρντινιέρες , για μελλοντική μεταφύτευση, η σε γλάστρες οι οποίες θα μείνουν στην τάξη.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την μακροχρόνια διαδικασία παραγωγής της τροφής και να σχετιστούν μέσω αυτής με τη φύση και τη ζωή.

Γιατί οι αγνοί σπόροι γεφυρώνουν αρμονικά το παρελθόν-παρόν και μέλλον της φυτικής αλλά και της διατροφικής αλυσίδας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: